
BU ÜNİTEDE NELER ÖĞRENDİK?
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğruluğu ve güvenilir kişiliği ile peygamberlerin özellikleri arasındaki ilişkiyi öğrendik.
Peygamberler, Allah (c.c.) tarafından görevlendirilen elçilerdir. Peygamberlerin görevlerini yapabilmeleri için birtakım özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar; doğruluk, güvenilirlik, emaneti korumak, akıllı ve zeki olmak, günah işlememek, Allah’tan (c.c.) aldığı mesajları değiştirmeden insanlara ulaştırmaktır. Hz. Muhammed (s.a.v.), bütün insanlığa gönderilmiş son peygamberdir.Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatı boyunca doğruluktan ayrılmamıştır. Düşmanları dahi onun yalancı olduğunu söyleyememiştir. Peygamberliğinden önce de insanlar arasında “Muhammedü’l-Emin (Güvenilir Muhammed)” olarak tanınmıştır.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) merhametli ve affedici oluşunu örneklerle öğrendik.
Hz. Muhammed (s.a.v.), şefkat ve merhamet örneği bir insandı. Bir gün yanına bir adam gelir kucağında bir çocuk olduğunu görünce hayretle: “Benim on tane çocu- ğum var ama hiç birini öpmedim.” der. Peygamberimiz (s.a.v.): “Kalbinde merhamet kalmamışsa ben ne yapayım.” diyerek şu uyarıda bulunur: “Merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.” (Buhari, Edep, 18)
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) istişareye verdiği önemi ortaya koyan örnek olaylardan hareketle gündelik hayatla yönelik çıkarımlarda bulunmayı öğrendik.
Hz. Muhammed (s.a.v.) herkesi ilgilendiren önemli konularda arkadaşlarına danışmış ve Müslümanlarla istişare sonucunda verilen kararlara uygun hareket etmiştir. Bedir Savaşı sonunda esirlere nasıl davranılacağı, Uhud Savaşı’nda düşmanın nasıl karşılanacağı ve Hendek Savaşı öncesi şehrin etrafına hendek kazılması kararları isti- şare neticesinde alınmış ve uygulanmıştır.Bizler de Peygamberimiz (s.a.v.) gibi alacağımız kararlarda ve çözüm önerilerinde ortak akla değer vermeli, farklı görüşleri dikkate almalıyız. Büyüklerin tecrübelerinden ve birikimlerinden istifade etmeliyiz.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) cesaret ve kararlılığını örnek olaylarla öğrendik.
Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları İslam’a davet etmeye başladığı andan itibaren müşriklere din ve âdetlerinin yanlış olduğunu söylemiştir. Onları her fırsatta tevhide davet etmiştir. Davasından vazgeçmek için müşriklerin yaptığı birtakım cazip teklifleri geri çevirmiş; kararlılığını şu meşhur sözüyle ortaya koymuştur: “Güneş’i sağ elime, Ay’ı da sol elime koysalar yine de yolumdan dönmem.”
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakkı gözetmedeki hassasiyetini örneklerle öğrendik.
Hz. Muhammed (s.a.v.), adaletle hükmeden ve herkesin hakkını gözeten bir insandı. Hiç kimseye ayrıcalıklı davranmaz, insanlar arasında inanç farkı gözetmeden herkese karşı eşit davranırdı. Bedir Savaşı’nda esirler arasında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) amcası Abbas da vardı. Esirler tazminat ödeyerek özgürlüğüne kavuşabiliyordu. Abbas, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) amcası olduğu için tazminatsız salıverilmesi teklif edilmişti. Peygamberimiz (s.a.v.), “Hayır, böyle bir şey olamaz, onun ödemek zorunda olduğu tazminatın bir dirhemi bile bağışlanamaz.” diyerek bu ayrıcalığı kabul etmemiştir.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insanlara verdiği değeri örneklerle öğrendik.
Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatı boyunca insanlarla iyi ilişkiler kurmuş, komşuluk haklarına dikkat etmiş, hastalandıklarında onları ziyaret etmiştir. Vefat ettiklerinde cenazelerine saygı göstermiş, kendisine sıkça uğrayan bir Yahudi çocuğunu hastalandığında ziyaret ederek memnun etmiştir.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini öğrendik.
Toplum, bireylerden oluşur. Bireylerin sahip olduğu tutum ve davranışlar toplumun rahat ve huzurunu etkiler. Peygamberler, toplumların örnek ve rehber insanlarıdır. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlar için en güzel örnektir. Bu yüzden onun örnek davranışlarını benimseyen toplumlarda ahlaki değer ve erdemler ön plana çıkar. Bunun sonucu olarak da toplumda huzur ve mutluluk yaşanır.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hikmetli söz ve davranışlarıyla insanları iyiye ve güzele yönlendirdiğini örneklerle öğrendik.
“Kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Ya öğreten ya öğrenen ya dinleyen ya da ilmi seven ol fakat sakın beşincisi olma helak olursun. İnsanların çoğu iki nimetin kıymetini bilmekte aldanmışlardır. Bunlar, sıhhat ve boş vakittir. Merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.
Kureyş suresinin okunuşunu ve anlamını öğrendik ,
Okunuşu: Bismillâhirrahmânirrahîm. Li’î lâfi Kurayş. Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf. Felya’büdû rabbe hâzelbeyt. Ellezî et’amehüm min cû’in ve âmenehüm min havf.
Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Kureyş’e kolaylaştırıldığı, evet, kış ve yaz seyahatleri onlara kolaylaştırıldığı için onlar, kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kılan şu evin (Kâbe’nin) Rabbine kulluk etsinler.