
BU ÜNİTEDE NELER ÖĞRENDİK?
İslam dininin temel kaynaklarının neler olduğunu öğrendik.
İslam dininin temel kaynağı Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünnetidir. Kur’an-ı Kerim, Allah tarafından son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) gönderilen son ilahî kitaptır. Kur’an, hiç değişmeden bize kadar ulaşmıştır. O, bütün insanlara hitap eden evrensel bir kitaptır.
Sünnet, Peygamberimizin (s.a.v.) sözleri, uygulamaları ve sahabilerin yapmış olduğu davranışları onaylamasına denir. Peygamberimiz (s.a.v.) Kur’an’daki ayetlerin ifade ettiği manayı sözleri ile açıklamış, fiilleri ile de hükümlerin nasıl uygulanacağını göstermiştir.
Kur’an-ı Kerim’in ana konularını öğrendik.
Kur’an-ı Kerim, insanlara doğru yolu göstermek ve onların dünya-ahiret mutlulu- ğuna ulaşmalarını sağlamak için gönderilmiştir. Kur’an’da çokça zikredilen, üzerinde durulan başlıca konular; iman esasları başta olmak üzere ibadet, ahlak, bireysel ve toplumsal hayatla ilgili düzenlemeler, peygamberler ve geçmiş kavimlerin kıssalarıdır.
Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerini öğrendik.
Kur’an-ı Kerim, okuyup anlaşılmak ve hayatın tüm alanlarında yaşanmak için indirilmiş yol gösterici bir rehberdir. Kur’an-ı Kerim, insanları iyiye, doğruya ve güzele yönlendirir, kötülüklerden sakındırır. Kur’an-ı Kerim, dünya ve ahiret hayatına dair pek çok konuyu açıklayan bir kitaptır.
Hz. Nuh’un (a.s.) hayatını genel hatlarıyla öğrendik.
Hz. Nuh (a.s.), Allah’ın (c.c.) peygamber olarak seçip görevlendirdiği elçilerden biridir. Kur’an’da adı sıkça geçen Hz. Nuh (a.s.), putperest bir toplumu Allah’ın (c.c.) tevhid dinine davet etti ancak kavminin ileri gelenleri onu küçümsediler ve davetini inkâr ettiler. Hz. Nuh’a (a.s.) çok az sayıda insan inandı.Hz. Nuh (a.s.), kavmini gece gündüz demeden uzun yıllar boyunca dine davet etti. Onun çok uzun süre yaptığı çağrıya kulak vermeyen kavmi, onu öldürmekle tehdit etti. Hz. Nuh (a.s.) durumunu Allah’a (c.c.) arz etti. Yüce Allah (c.c.), Hz. Nuh’a (a.s.) az sayıda inanan dışında kavminden başka birinin artık inanmayacağını haber verdi. İnkârcılara ilahi cezanın geleceğini, bu cezadan hiçbirinin kurtulamayacağını bildirerek şöyle dedi: “Bizim gözetimimiz altında ve öğrettiğimiz şekilde gemiyi yap, haktan sapanlar için bana başvuruda bulunma! Onlar boğulacaklar.” (Hûd suresi, 37. ayet.)Hz. Nuh’un (a.s.) tevhide davetini kabul etmeyenler meydana gelen tufanda bo- ğuldular. Tufan sona erdikten sonra Nuh (a.s.) ve beraberindekiler huzura kavuştular.